AMIS - Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

AMIS - Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

Η άρθρωση του ισχίου σχηματίζεται από την στρογγυλεμένη κεφαλή του μηριαίου και την κυπελλοειδή κοτύλη της πυέλου. Αποτελεί την κύρια σύνδεση μεταξύ των οστών των κάτω άκρων με το σκελετό του κορμού και της λεκάνης.
Η επιφάνεια της κεφαλής του μηριαίου οστού και η κοτύλη, όπου τα οστά έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, είναι επικαλυμμένα με έναν ομαλό ιστό που ονομάζεται αρθρικός χόνδρος. Ο χόνδρος, μαζί με μια ουσία που ονομάζεται αρθρικό υγρό, εμποδίζει τα οστά από το να τρίβονται το ένα με το άλλο και να φθείρονται.
                                                 
 
 

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

Η κύρια αιτία των νόσων της άρθρωσης του ισχίου είναι η φθορά του αρθρικού χόνδρου δηλ. η αρθροπάθεια. Αυτή η φθορά γίνεται αντιληπτή ως πόνος, αρχικά μόνο όταν φορτίζεται η άρθρωση,αργότερα όλο και πιο συχνά και τελικά και σε κατάσταση ηρεμίας.
Η αύξηση στην ένταση του πόνου είναι μια αργή διαδικασία, η οποία συνεχίζεται για χρόνια, και η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μία δύσκαμπτη άρθρωση του ισχίου. H αντικατάσταση του ισχίου είναι μια συνηθισμένη θεραπεία για την σοβαρή αρθροπάθεια.Η επιτυχής αντικατάσταση του ισχίου φέρνει θεαματική ανακούφιση από τον πόνο και βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης του ισχίου. 
 

                                                 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ;

Η χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου αποσκοπεί στην αντικατάσταση του κατεστραμμένου οστού και του χόνδρου της άρθρωσης μέ πλαστικά ή κεραμικά και μεταλλικά εξαρτήματα. Μια πρόθεση ισχίου είναι μια τεχνητή άρθρωση, που αποτελείται από ένα μηριαίο στειλεό με κεφαλή (σφαίρα) και ένα κυπέλλιο κοτύλης (υποδοχή της σφαίρας). Ο στειλεός είναι συνήθως κατασκευσμένος από κράμα τιτανίου, το οποίο εγγυάται μέγιστη βιοσυμβατότητα. Η μηριαία κεφαλή είναι κατασκευασμένη από κεραμικό ή μέταλλο. Επίσης, το κυπέλλιο είναι κατασκευασμένο από κράμα τιτανίου, με μια πορώδη επιφάνεια, που εγγυάται τέλεια οστεοενσωμάτωση. Μια εσωτερική επένδυση του κυπελλίου, από κεραμικό ή από πολυαιθυλένιο (πλαστικό υλικό), εξασφαλίζει μια μακρά διάρκεια ζωής της τεχνητής άρθρωσης, ακόμη και όταν φορτίζεται έντονα.
 
 
 
ΓΙΑΤΙ ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΥ;

Με σχεδόν 70 χρόνια ιστορίας, η χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι μια πολύ συνηθισμένη και ασφαλής επέμβαση για τη θεραπεία της σοβαρής αρθροπάθειας.
Τα κύρια οφέλη μιας επιτυχούς ολικής αντικατάστασης ισχίου είναι τα εξής:
 
 1. Μείωση του πόνου του ισχίου ο πόνος θα μειωθεί γρήγορα και δραστικά, και συνήθως εξαφανίζεται τελείως.
   
 2. Ανάκτηση της κινητικότητας το ισχίο  λειτουργεί με μικρότερη προσπάθεια, και θα φθάσει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο της κινητικότητας που είχε αρχικά!
   
 3. Βελτίωση της ποιότητας ζωής οι καθημερινές δραστηριότητές  και η κοινωνική ζωή δεν θα περιορίζονται πλέον από τον πόνο και την μειωμένη κινητικότητα!
   
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η AMIS
 
Με τον όρο AMIS, αναφερόμαστε στην χειρουργική τεχνική προσπέλασης του ισχίου. Η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου AMIS ονομάζεται έτσι από τα αρχικά των λέξεων Anterior Minimal Invasive Surgery και σημαίνειΟλική Αρθροπλαστική Ισχίου με Πρόσθια Ελαχίστης  Επεμβατικότητας Προσπέλαση .
 
Η βασική αρχή της τεχνικής αυτής, έιναι η προσέγγιση του ισχίου απο το ανατομικό μεσοδιάστημα που βρίσκεται αναμεσα σε δύο μυς, τον ραπτικό και τον τείνοντα την πλατεία περιτονία. Το πλεονέκτημα είναι διπλό. Εκτός απο το δέρμα, ουσιαστικά δεν κόβουμε κάποιον άλλο ιστό μέχρι να φτάσουμε στην άρθρωση του ισχίου. Απλά απωθούμε τους μυς, χωρίς να τους τραυματίζουμε. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι είμαστε ακριβώς απέναντι απο την κοτύλη με αποτέλεσμα την άριστη ορατότητα της περιοχή.
 
Στην πραγματικότητα, η πρόσθια προσπέλαση είναι η μόνη τεχνική που περνά ανάμεσα από μυικούς και νευρικούς ιστούς ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού των μυών, των τενόντων, των αγγείων και των νεύρων.
 
Χρησιμοποιούμε ακριβώς τα ίδια υλικά που για χρόνια έχουν δοκιμαστεί στην ολική αρθροπλαστική ισχίου. Γινεται με τομη απο 6 ως 8 cm, σε αντιδιαστολη με τα 15 τουλάχιστον cm της κλασσικής τομής. Διατηρούμε τον αρθρικό θύλακο, γεγονός που προσδίδει μετεγχειρητική σταθερότητα στην άρθρωση. Για το λόγο αυτό, η προσπέλαση AMIS είναι  ιδανική  για ατραυματική χειρουργική επέμβαση, η οποία είναι θεμελιώδης για μια γρήγορη αποκατάσταση.
Η AMIS μπορει να εφαρμοσθεί και σε υποκεφαλικά καταγματα του μηριαίου.
                       
 
Τέλος συγκριτικές μελέτες που έγιναν στην Ελβετία, τα τελευταία χρόνια,σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ολική αρθροπλαστική ισχίου είτε με την κλασική οπισθοπλάγια προσπέλαση , είτε με την AMIS, και έκαναν μαγνητική τομογραφία ισχίου ένα χρόνο μετά απο την επέμβαση, έδειξαν τα εξής: Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση με οπισθοπλάγια προσπέλαση παρουσίασαν ινώδη εκφύλιση του μέσου γλουτιαίου μυ, που είναι ο βασικότερος μυς του ισχίου. Αντίθετα οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση με προσπέλαση ΑΜΙS παρουσίασαν ανατομία παραπλήσια με την φυσιολογική.
 

ινώδης εκφύλιση του μέσου γλουτιαίου μυός

χωρίς εκφύλιση ο μέσος γλουτιαίος με AMIS
 

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ AMIS ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

 • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος: σε σύγκριση με “συμβατικές” χειρουργικές τεχνικές, η προσπέλαση AMIS μπορεί να μειώσει τον μετεγχειρητικό πόνο επειδή δεν κόβονται οι μύες.
   
 • Συντομότερη αποκατάσταση: Η αποκατάσταση μπορεί συνήθως να αρχίσει ακόμη και την ημέρα της εγχείρησης. Η όρθια στάση και το περπάτημα με πατερίτσες  μπορεί να αρχίσει αμέσως .
   
 • Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο: Η Tεχνική AMIS  μειώνει την παραμονή σας στο νοσοκομείο.
   
 • Μικρή ουλή του δέρματος: με την AMIS, η τομή του δέρματος είναι μικρότερη από μια τομή «συμβατικής» χειρουργικής επέμβασης και, συνεπώς, ο ουλώδης ιστός είναι μειωμένος.
   
 • Ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες: Χάρη στην Τεχνική AMIS , η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι ταχύτερη.
   
 • Λιγότερη απώλεια αίματος: Η διατήρηση των μυών και των αγγείων μειώνει δυνητικά την απώλεια αίματος. Οι μεταγγίσεις είναι σπάνιες,και ο σχηματισμός θρόμβων αίματος στα πόδια (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) είναι δυνητικά λιγότερο πιθανός.
   
 • Μειωμένος κίνδυνος εξάρθρωσης(απομάκρυνση της κεφαλής από την υποδοχή της κοτύλης): Χάρη στην Τεχνική AMIS η διατήρηση των μυών βελτιώνει τη σταθερότητα του ισχίου σημαντικά. Ο κίνδυνος εξάρθρωσης είναι ελάχιστος και ο μετεγχειρητικός περιορισμός των κινήσεων, που συνήθως συνιστάται σε άλλες τεχνικές, δεν είναι απαραίτητος.
   
 • Αποτροπή της χωλότητας: η AMIS  χαρακτηρίζεται από μια χειρουργική τεχνική που προστατεύει τους διάφορους μύες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που απαντώνται κατά την προσπέλαση της άρθρωσης του ισχίου. Ελαχιστοποιώντας τη βλάβη των μυών και των νεύρων, μειώνονται οι πιθανότητες χωλότητας. Οι ασθενείς μπορούν να επανέλθουν στη φυσιολογική ζωή τους συντομότερα και μπορούν να ασκηθούν ξανά σχεδόν χωρίς περιορισμούς. Η πλειοψηφία μπορεί να οδηγήσει αυτοκίνητο μία βδομάδα μετά την επέμβαση και γενικά μπορούν να επανέλθουν συντομότερα στη φυσιολογική ζωή τους.

"Τα πάντα ρεί και ουδέν μένει". Ηράκλειτος, ή αλλιώς καλώς ήρθατε στο μέλλον.

  

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου έχει μια ιστορία περίπου 70 χρόνων.
 
Είναι η επέμβαση που έχει ένδειξη στις παθήσεις που καταστρέφουν τον χόνδρο της άρθρωσης του ισχίου και δημιουργούν αρθρίτιδα  σε αυτήν.
 
Με κύρια συμπτώματα την δυσκαμψία , την δυσχέρεια στην βάδιση και τον πόνο, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει και στην ηρεμία ή κατά τον ύπνο (νυχτερινός πόνος ).
 
Πολλά άρθρα έχουν γραφτεί για την επέμβαση αυτή και για την εξέλιξή της οι οποίες ειναι οι MIS τεχνικές.
 
Όλες οι νέες MIS τεχνικές του ισχίου έχουν σαν στόχο την καλύτερη εμφύτευση των υλικών, με την ελάχιστα δυνατή καταστροφή των μαλακών μορίων γύρω απο την άρθρωση και την γρηγορότερη αποκατάσταση του ασθενή με ελαχιστοποίηση των πρώιμων και όψιμων  επιπλοκών .
 
Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές :
- ελαχιστοποιούν το μέγεθος του χειρουργικού τραύματος.

- ελαχιστοποιούν την απώλεια αίματος κατά και μετά το χειρουργείο.
- ελαχιστοποιούν τον μετεγχειριτικό πόνο.
- προσφέρουν το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα.
- συμβάλουν στην ταχύτερη μετεγχειριτική αποκατάσταση.
- ελαττώνουν τις μετεγχειριτικές επιπλοκές.
- και τέλος εξασφαλίζουν την ταχύτερη έξοδο του ασθενούς απο το νοσοκομείο και την γρηγορότερη επάνοδο στην καθημερινή του ζωή και την εργασία του.
 
Στις ΗΠΑ η εξέλιξη των ελάχιστα επεμβατικών ορθοπαιδικών χειρουργικών τεχνικών, μαζί με την ανάπτυξη της αναισθησιολογίας(περιοχική αναισθησία) και την κατανόηση και την εκπαίδευση του ασθενούς σχετικά με την αποκατάστασή του, έχουν φέρει  επανάσταση στις ολικές αρθροπλαστικές του ισχίου και του γόνατος. 

Ειδικότερα, όσον αφορά στις αναισθησιολογικές τεχνικές, χρησιμοποιούνται πλέον περιοχικές τεχνικές περιφερικότερα της επισκληριδίου. Αντί δηλαδή να χορηγείται τοπικό αναισθητικό στην σπονδυλική στήλη και να αποκλείονται (αναισθητοποιούνται) συλλήβδην όλα τα νεύρα (αμφοτερόπλευρα) από την οσφύ και κάτω, χορηγείται τοπικό αναισθητικό και αναισθητοποιούνται μόνο τα νεύρα, τα οποία νευρώνουν την περιοχή που πρόκειται να χειρουργηθεί. Για να καταστεί αυτό δυνατόν τα νεύρα εντοπίζονται από εξειδικευμένο αναισθησιολόγο με υπερήχους και ακολουθεί η έγχυση του φαρμάκου ή η τοποθέτηση λεπτού καθετήρα που εφασφαλίζει συνεχή χορήγηση τοπικού αναισθητικού και αναλγησία για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο.  

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερη διεγχειρητική αιμοδυναμική σταθερότητα, αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου και γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς, έχοντας συγχρόνως λιγότερες επιπλοκές, αφού αποφεύγεται ο χειρισμός της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να εφαρμοσθεί αποκλεισμός:
  1. Του οσφυϊκού πλέγματος νεύρων, με οπίσθια προσπέλαση. Η χορήγηση του τοπικού αναισθητικού γίνεται στηνοσφύ, αλλά μακριά από την σπονδυλική στήλη
  2. Των τελικών κλάδων του οσφυϊκού πλέγματος (μηριαίο νεύρο, θυροειδές νεύρο, μηροδερματικό νεύρο). Η έγχυση του τοπικού αναισθητικού γίνεται στην προσθία επιφάνεια του μηρού.
  3. Του ιερού πλέγματος νεύρων, με οπισθία προσπέλαση.
  4. Των νεύρων που βρίσκονται στο κανάλι των προσαγωγών μυών (για ολική αρθροπλαστική γόνατος)
  5. Των τελικών κλάδων του ισχιακού που νευρώνουν το γόνατο (i-pack block, για ολική αρθοπλαστική γόνατος)
  6. Του ισχιακού νεύρου με διάφορες προσπελάσεις (για ολική αρθοπλαστική γόνατος)
  7. Των τελικών νευρικών κλάδων που νευρώνουν την άρθρωση με τοπική διήθηση με τοπικό αναισθητικό κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης (γίνεται από τον χειρουργό, είτε στην κατ’ ισχίο, είτε    στην άρθωση του γόνατος).
 
Η σύγχρονη αναισθησιολογική αντιμετώπιση της ολικής αρθοπλαστικής ισχίου (και γόνατος) απαιτεί πολύ καλή μετεγχειρητική αναλγησία, που να μην συνοδεύεται όμως από άλλες επιπλοκές (πχ ναυτία, έμετος) και να μην προκαλεί παράλυση ή αδυναμία του κάτω άκρου. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς χωρίς πόνο και αλλά και χωρίς τον κίνδυνο πτώσης και τραυματισμού όταν ο ασθενής σηκωθεί από το κρεββάτι του και περπατήσει. 

Αυτό επιτυγχάνεται με τους κατάλληλους συνδυασμούς των προαναφερόμενων νευρικών αποκλεισμών (blocks) σε συνδυασμό με από του στόματος χορηγούμενα παυσίπονα (multimodal analgesia) και αποφεύγοντας εντελώς τα οπιοειδή καθώς και την επισκληρίδιο αναισθησία.
 
Σήμερα σε πολλά ορθοπαιδικά κέντρα, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, οι ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε αυτές τις επεμβάσεις είναι εξωτερικοί ασθενείς!!!

(Outpatient Total Joint Replacement).
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές επιστημονικές έρευνες  και υπάρχουν μεγάλες ομάδες ασθενών που  έχουν χειρουργηθεί με ολική αρθροπλαστική ισχίου ή  γόνατος και την ίδια μέρα πηγαίνουν στο  σπίτι τους. Ο Δρ. Richard Berger του νοσοκομείου Rush Medical Center στο Σικάγο ανακοίνωσε μια μεγάλη σειρά ασθενών ( 537), οι οποίοι υπεβλήθησαν σε ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος, την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου  2012, Απο αυτούς οι 526 ασθενείς (98%) πήραν εξιτήριο την ίδια ημέρα ενώ  οι 11 ασθενείς (2%) παρέμειναν  στο νοσοκομείο περισσότερο από μία ημέρα.Σήμερα,στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, οι ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν σαν εξωτερικοί ασθενείς ξεπερνούν τις 6.000!

Στην προσπέλαση του ισχίου η μοναδική MIS τεχνική ειναι η AMIS (anterior minimal invasive surgery). Πέραν της τομής του δέρματος ,η AMIS ειναι η τεχνική η οποία σέβεται τους μύς και τα νεύρα πηγαίνοντας στα μεσομύια διαστήματα και το πιο σημαντικό τα μεσονεύρια διαστήματα δηλαδή ανάμεσα στις ζώνες που νευρώνονται απο το μηριαίο και το γλουτιαίο νεύρο. Σε πάνω απο 150.000 ανθρώπους έχει εφαρμοστεί η AMIS με πολύ καλά αποτελέσματα.
 
Τα πλεονεκτήματα της AMIS του ισχίου είναι :
1. Μικρή τομή του δέρματος (6-8 εκ.)
2. Μειωμένος έως μηδενικός μετεγχειρητικός πόνος.
3. Μειωμένος κίνδυνος μετεγχειριτικής χωλότητας.
4. Μειωμένη έως και μηδενική πιθανότητα μετεγχειριτικού εξαρθήματος.
5. Μειωμένη παραμονή στο νοσοκομείο.
6. Μειωμέν
η απώλεια αίματος.
7. Μικρότερη περίοδος αποκατάστασης.
8. Γρηγορότερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.
 
Τέλος, η AMIS γίνεται μόνο από εξειδικευμένους χειρούργους που έχουν την ανάλογη επάρκεια και πιστοποίηση.

 

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης των χρηστών.
Τα απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστοτόπου cookies είναι πάντα ενεργά, ενώ μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις για τα cookies που αφορούν στη συλλογή στατιστικών ή marketing.